la Sirena et cuida

El blog de cuina i alimentació de la Sirena

Contingut

Altres entrades

Batch cooking: prepara els tàpers de tota la setmana

Prepara el menjar de tota la setmana i optimitza el teu temps!
Prepara el menjar de tota la setmana i optimitza el teu temps!

No és una tendència del tot nova, però cada vegada és més habitual a les cuines. Segur que t’has trobat en la situació d’haver cuinat un plat i que la quantitat resultant t’hagi permès guardar una ració per a un altre dia. El batch cooking no és sinó l’evolució d’aquest truc casolà. Consisteix a planejar i cuinar en un sol dia, normalment durant el cap de setmana, tots els menjars i sopars de la setmana laboral.

Amb el batch cooking podràs optimitzar al màxim el temps necessari per a cuinar, el pressupost invertit i la qualitat dels aliments.

La idea darrere d’aquesta tendència és invertir entre dues i tres hores seguides per a elaborar el menú per a 4 o 5 dies. Els avantatges són molts:

-Guanyaràs en organització i control de la despesa en la compra.

Evitaràs l’estrès d’haver de pensar en cada àpat i disposaràs de més temps lliure durant la setmana.

Embrutaràs menys.

Evitaràs la temptació d’acabar menjant fast food en aquests moments en els quals tens gana i no has planejat l’àpat amb suficient antelació.

batch-cooking

La llista de la compra

-Pensa primer en el que ja tens a la nevera i al congelador per a aprofitar-ho i no comprar res que ja tinguis.

-Decideix el nombre de plats que prepararàs i el nombre de racions.

-Recorda que un mateix ingredient, com unes pastanagues o una juliana de verdures, pot servir per a dos plats en dos dies diferents. Per exemple, una guarnició i un guisat.

La preparació

-Realitza els diferents plats simultàniament per a agilitzar la preparació.

Cuina primer els estofats i plats que demanin una cocció més llarga, i intenta posar aquesta olla al foc que tinguis més allunyat, així no et destorbarà mentre prepares unes altres.

-Fes servir el microones per a preparar verdures al vapor que després podràs aprofitar com a acompanyament o com a plat únic.

-Fes servir simultàniament les dues safates del forn i puja la temperatura 10 o 20 graus perquè la cocció no s’alenteixi massa.

batch-cooking

Congela en porcions

La majoria de plats es poden congelar sense problemes. Per a consumir-los més endavant n’hi ha prou amb descongelar amb antelació deixant-los a la nevera o, en alguns casos, escalfar-los a foc lent (arròs, guisats, sopes, crema de carbassó, vichyssoise, consomé de verdures, etc).

També hi ha productes que no es poden congelar, com la maionesa, les salses, els ous durs amb pela i algunes verdures fresques. En aquests casos és millor guardar-los a la nevera i que siguin els primers plats en ser consumits.

Etiqueta sempre els envasos amb la data de congelació i el seu contingut.

Ajusta la grandària de l’envàs a la quantitat de menjar que conté: una cuixa de pollastre en un táper de dos litres de capacitat s’assecarà abans.

-Congela els aliments en porcions individuals. Així a cada moment podràs combinar diferents ingredients per a fer-te el teu propi menú segons la gana que tinguis i el que et vingui de gust.

-Pot ser molt útil fer una llista i anar ratllant a mesura que s’acaben les racions.

batch-cooking

I tu, ja practiques el batch cooking?

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Vols 5€ de descompte?

Apunta’t a la nostra Newsletter i rebràs un codi promocional i grans ofertes exclusives…